Avla inštitut Hidria

OSNOVNI PODATKI

Projekt: prenova vhodne avle
Lokacija: Spodnja Idrija, Slovenija
Naročnik: Hidria d.o.o.
Leto: 2021 - 2023
Kvadratura: 110m²
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Poslovni prostori
Foto/Viz: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

OPIS

Vhodna avla predstavlja prvi stik obiskovalca s podjetjem. Avla pred našim posegom ni bila deležna posebnega oblikovanja. V njej je izstopal hotaveljski marmor, okroglo stopnišče in zaobljen vogal stavbe. Visoko tehnološko podjetje se med drugim intenzivno ukvarja z avtomobilskimi elektro motorji zato je bilo gibanje ter kroženje izhodiščna rdeča nit oblikovanja.

V prostoru smo vzpostavili dva centra, okoli katerih se radialno razvršča program. Prvi je sprejemno-razstavni prostor, drugi pa glavno stopnišče. Okoli dveh centrov se v segmentih pojavljajo krivljene stene, pohištvo in svetila. Ukrivljene stene prostoru dajo obliko in ustvarijo predstavitvene površine. Uporabnika usmerjajo proti stopnišču in hkrati zakrivajo dostop v visoko tehnološki del proizvodnih prostorov. Ukrivljeno leseno pohištvo služi recepciji, predstavitvi izdelkov in shranjevanju, poleg tega pa dajejo stabilnost tankim ukrivljenim stenam.

S konceptom kroženja in gibanja smo izrazili značaj podjetja, s svetili pa to dodatno poudarili. Vhodna avla je s prenovo dobila reprezentativnost, ki takemu prostoru pritiče.