Domačija pod hrasti

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Domačija pod hrasti
Lokacija: Slovenska obala
Naročnik: Zasebni
Leto: 2018
Kvadratura: 120m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Enostanovanjski objekt
Foto/Viz: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

OPIS

Na skritem predelu slovenske obale je stala okoli 150 let stara domačija. Sled časa ji je pustil debele omete raznih barv, okolico je preraščalo bujno rastje, v notranjosti pa so predelave za seboj pustile nefunkcionalen tloris. Kako staro in premajhno domačijo preoblikovati v sodoben dom? Kako izraziti njeno zgodovino in jo hkrati narediti moderno? Kako poudariti kulturno dediščino na sodoben način? Ob ogledu hiše smo orientacijo, proporce hiše, gradnjo iz lokalnega kamna in lesa prepoznali kot kvalitetne. Parcela je imela dobro postavljeno rastje, ki jo ščiti pred burjo, hrasta, ki jo senčita in pogled preko oljčnika na morje.

Hiša in okolica sta potrebovali očiščenje in katarzo časa. Najprej smo ju popolnoma očistili fasade, ometov, tlakov, sten, razraščenega rastja ter nepotrebnih dodatkov. Nadstropja prej povezana z lestvijo smo povezali s funkcionalnimi stopnicami, premajhni kvadraturi pa dodali steklen prizidek, ki si ga obstoječa hiša in krajinska arhitektura popolnoma podredita. Tanka pergola, ki jo bo prerasla trta prizidek še bolj dematerializira. Trta poleti nudi senco, pozimi pa odvrže listje ter omogoča naravno pasivno ogrevanje. Reciklirana opeka – ostanek podrtih sten, zapolnjuje poškodovane dele zidov ter okoli hiše ustvarja ločnico med hišo in travo. Vse fuge med kamni so bile obnovljene. Zravnan teren in kamnite poti iz lokalnega kamna hiši ustvarita bazo, škarpa pa ločnico med bregom in ravnino.

Tlorisno je hiša razdeljena na bivalno pritličje in spalno nadstropje. V pritličju glavnino zaseda kuhinja z velikim otokom ter mizo, saj družina najbolj uživa ob dobri kulinariki. Z dvostranskim kaminom je povezana z majhno dnevno sobo v steklenem prizidku, na zadnji strani pa čez kamnito obokane prehode vstopimo v servisne dele. Preko stopnišča, ki je nakazan s par stopnicami in integriran v kuhinjske omare se povzpnemo v spalni del. Glavna spalnica na čelu hiše izkorišča staro okroglo okno v slemenu za zračenje in naravno hlajenje. Vsa notranja oprema nazorno prikazuje prepletanje novega s starim, s spoštovanjem do obstoječega. Pohištvo je enostavno in ne izstopa, zgolj funkcionalno odgovarja potrebam uporabnikov.

Želimo si, da tako očiščena in nevsiljiva prenova traja še  naslednjih 150 let.