Hiša Barje

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Hiša z atriji na Barju
Lokacija: Ljubljansko barje
Naročnik: Zasebni
Leto: 2021-
Kvadratura: 160m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Enostanovanjska hiša
Foto/Viz: BAAM arhitekti

OPIS

Navdih za gradnjo na barju izvira nekaj tisoč let nazaj, ko so se pred 4500 leti na Ljubljanskem barju začele pojavljati naselbine koliščarjev. Na prvi pogled preprosta bivališča lesenih hiš na kolih, pokrita z osivelo slamo, so ustrezala tako okoljskim kot tehničnim smernicam gradnje na barjanskih tleh. Danes si tipični graditelji na barju nasujejo teren, da bi se izognili poplavam in tako počasi dvigujejo celoten vodostaj ob poplavah. Višanje vodostaja posledično povzroča probleme okoliškim hišam in kasneje tudi njim samim.

Podobno kot koliščarji smo hišo preko pilotov dvignili od tal. Ob poplavah zato ne bo strahu pred vodo in temu sledijo tudi dvignjene poti po nezazidljivem delu parcele, ki smo ga oblikovali kot park z lokalno vegetacijo. Lastnika sta zbiratelja umetnosti, predvsem skulptur, zato se pot po parku zamika, zamike pa izkorišča za razstavljanje skulptur. Zaradi intenzivne poselitve barja v prihodnosti pričakujemo novogradnje na obeh straneh hiše. Zagotavljanje intime smo dosegli z okenskimi površinami orientiranimi v atrije. Glavnina pogledov iz prostorov je tako skozi atrije usmerjenih v nepozidan del naše parcele.

Kot pri koliščarski hiši je tudi naša arhitektura zaznamovana s preprostimi detajli. Vidno leseno ostrešje, betonski nosilni piloti in naraven omet reinterpretirajo koliščarsko arhitekturo prilagojeno sodobnim smernicam bivanja. Spoštljiva nadgradnja bivališča izpred 4500 let.