Hiša in butični apartmaji Solčava

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Enodružinska hiša, apartmajska hiša in butični apartmaji v Solčavi
Lokacija: Solčava, Slovenija
Naročnik: Zasebni
Leto: 2020
Kvadratura: hiša 290 m2, apartmajska hiša 200 m2, butične apartmajske hiše 47 m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: turistične namestitve, enostanovanjska hiša
Foto/Viz: BAAM arhitekti

OPIS

Družina je v Solčavi kupila zemljo z željo po postavitvi manjše butične turistične ponudbe, ob kateri bi si tudi sama zgradila dom. Na parceli sta jih pričakala ne vzdrževana stanovanjska hiša, kamnito-lesen gospodarski objekt, med njima pa lepo umeščena lipa. Območje se nahaja na južni strani ozke doline, zato je sončna svetloba dragocena dobrina.

Vzorec poselitve doline je tipično vzporeden z reko Savinjo in posledično tudi s cesto. To smo upoštevali in ritem objektov poudarili z zamiki, ki služijo ustvarjanju intime med objekti ter umestitvijo manjšega trga z lipo, ki se razteza v ploščad z ekološkim bazenom, ki se pozimi spremeni v drsališče. Na strani, kjer imajo objekti panoramske zasteklitve, smo z višanjem in nižanjem terena ustvarili dodatno intimo.

Pri oblikovanju posameznih hiš smo se osredotočili na vnos naravne svetlobe v objekte. Stanovanjska hiša ima v slemenu in nad kapjo svetlobnike po celotni dolžini, zgornje nadstropje pa ne sega do robov hiše, kar pušča prosto pot naravni osvetlitvi. Apartmajska hiša “chalet” ima v nadstropju dva zastekljena dupleks apartmaja, na terasah pa razmaknjeno leseno fasado, ki omogoča, da v apartmaja pride jutranja in večerna svetloba. Trije butični “chaleti” so na celotni južni strani zastekljeni, njihova notranjost pa je oblikovana kot »loft« okoli stopnišča, ki s svojimi dvojnimi stopnicami postane prostor posedanja in druženja.

Objekti so proti cesti oblikovani zadržano, ohranjajo spomin na obstoječo arhitekturo in so v skladu z lokalno arhitekturo. Na južni strani, ki je obiskovalcem na prvi pogled skrita, pa jih preseneti sodobno oblikovanje, ki nudi zanimivo bivanjsko izkušnjo.