Hiša Vas

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Hiša Vas
Lokacija: Velenje, Slovenija
Naročnik: Zasebni
Leto: 2017
Kvadratura: 150m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Enostanovanjski objekt
Foto/Viz: BAAM arhitekti

OPIS

Naročnikova želja je bila, da se na kupljeni parceli zasnuje hiša z garažo ter delavnico, ki bi bila nizka, z malo stopnicami ter vidno leseno konstrukcijo, obsegala pa bi med 120-150m2.

Na prvi pogled problematična parcela, ki leži na razgibanem terenu, ki hkrati predstavlja izjemen potencial ter kvaliteto lokacije. Naklon lokacije ponuja prečudovite poglede na Velenjsko jezero, omogoča odmik od sosedov na zgornji strani ter se dotakne sadovnjaka na spodnji strani parcele.

Da bi hišo ohranili majhno, smo jo razdelili v štiri programske sklope: na dnevno-bivalni del, spalni del, delavnico ter garažo. Z zasnovo objekta nismo spreminjali terena, temveč smo objekt trajnostno prilagodili naklonu. Deli hiše se med seboj zamikajo ter tako omogočajo vzpostavitve mikroambientov v vmesnih prostorih – vrta z začimbami ter prostora za okrasno drevo.

Do vhoda se sprehodimo med deli hiše, kjer dobimo – navkljub sodobno oblikovani fasadi – občutek, da se sprehajamo skozi manjšo vasico. Ko vstopimo, se nam skozi majhno kvadratno odprtino uokviri pogled na jezero. Iz predprostora nadaljujemo pot proti dnevno-bivalnemu prostoru, kjer se nam razširi pogled proti dolini skozi velika panoramska okna, zatem pa opazimo leseno stropno konstrukcijo ter odprt volumen strehe. Od dnevno-bivalnega prostora se spalni del objekta loči z utility omaro ter petimi stopnicami. Hiša na takšen način ostane nizka, izkop terena pa čim manjši. Postelja ter kad v starševski spalnici s kopalnico sta obrnjena tako, da ponujata neoviran razgled na jezero. Na drugi strani pa otroški sobi skrivata galerijo v kapi strehe, od koder lahko skozi interna okna špegajo v dnevno sobo.

Da je hiša kar se da cenovno ugodna, smo poskrbeli na različne načine. Možna je gradnja v več fazah. Odkopan teren se uporabi za nasuvanje in ostane na parceli, zato se znebimo stroškov njegovega odvoza. Z oblikovanjem strehe ter fasade v enovito obliko plašča, ki objame volumen hiše, pa ni potrebe po večjih kleparskih delih – dež in sneg prosto stečeta po površini objekta v drenažo.

Končno pa se trajnost hiše kaže v preprosti uporabi materialov, iskreni konstrukciji in skandinavsko obarvanem interierju. Objekt ni zgolj hiša, je majhen zaselek stavb, ki so si med sabo zelo podobne. Kvadratne odprtine na fasadi spominjajo na tradicionalne slovenske hiše – vas v malem.

KONCEPT, TLORIS