Mansarda SL

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Mansarda SL
Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Naročnik: Zasebni
Leto: 2017-2020
Kvadratura: 130m2
Avtorji: BAAM arhitekti, Ambrož Bartol
Tipologija: Stanovanje
Foto/Viz: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti, TV ambienti

OPIS

Dotrajano mansardo smo preoblikovali v moderno stanovanje za samskega urbanega moškega. Prilagodljivo stanovanje s premičnimi elementi lahko gosti žur, kulinarično kosilo s prijatelji ali umirjeno jutro z morebitno partnerko.

Oblikovali smo več fleksibilnih premičnih kosov pohištva. Kuhinjski otok in miza na kolescih, drsne stene, ki zakrijejo kuhinjo in dodatno zaprejo wc, polkna za okno spalnice na podestu, itd. Tako se lahko partnerka preko okna iz zgornje spalnice pogovarjam z njim, ko pripravlja zajtrk. On na poker večer z drsnimi stenami skrije neumito posodo in dodatno zapre wc ter polkna, da je ne moti med spanjem. Kolenčni zid postane uporaben, ko organizirata žur in vso pohištvo porineta do roba mansarde, kuhinjski otok pa postane DJ pult. Hkrati se miza in pult lahko postavita v skupno površino čez celoten prostor in gostita večerjo.

Trije elemetni – shrambni, intimni in element pred balkonom – vsebujejo niše, ki so primarno namenjene umetniškim delom. Sekundarne niše služijo še podestu do spalnice, skritemu tušu, kuhinji, TVju, bližnjici do WCja, zelenju… Betonska tla in kontrast z lesom oblikovno poudari funkcionalne dele stanovanja. Uporabljeni materiali so iskreni, naravni, zelenje pa ta občutek poudari. Lesena konstrukcija podstrešja je zaradi poškodb impregnirana ter tonirana v belo.

Svetloba v mansardi je poglavitnega pomena. Običajen koncept z enakomerno osvetlitvijo tal, sten in stropa smo opustili. Špico mansarde smo pustili brez oken in na ta način poudarili kontrast in dinamiko dvovišinskega prostora.

Stopnišče, ki predstavlja podaljšek stanovanja in je oblikovan kot pol-javna galerija, kjer je investitor razstavil grafike in slike. Te so dostopne stanovalcem in obiskovalcem s čimer skupni prostori stavbe dobijo kulturno-družbeni utrip.