Pisarne C3 – IGRA&DELO

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Pisarne C3 - WORK&PLAY
Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Naročnik: Poslovni
Leto: 2018
Kvadratura: 160m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Poslovni prostori
Foto/Viz: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

OPIS

S pojavom prilagodljivih delovnih mest je koncept klasične pisarne potreben ponovnega razmisleka.  Tovarniški »jugo« delavnik (6:00-14:00) je izpodrinil tranzicijski (8:00-16:00), ki se je danes prevesil v zahodnjaškega (10:00-18:00). Pri zasnovi pisarn za zagonsko podjetje smo se spraševali, če je v dobi interneta in rastoče tehnologije delovni čas sploh še potreben oziroma kako je lahko urnik vsak dan dolg točno osem ur?

V novih pisarnah delo poteka v ciklih in je odvisno od komunikacije z različnimi časovnimi pasovi. Zato je vzdušje v pisarnah enkrat sproščeno drugič pa (pre)intenzivno. Kot odgovor na ta dejstva smo skupaj z naročnikom zasnovali pisarne WORK&PLAY (IGRA&DELO), kjer je prva polovica prostora namenjena pisarnam in druga polovica zabavnim aktivnostim. Tako lahko sodelavci koristijo prostore za ogled večerne nogometne tekme, razgibavanje na telovadnih blazinah ali celo savnanje. Po vseh aktivnostih ali po napornih sestankih pa tuš poskrbi za osvežitev.

Prilagodi se tudi klasično delovno mesto. Kup fasciklov uspešno nadomešča prenosni računalnik zato zaposleni lahko zasedejo različna delovna mesta: odmaknjen kotiček ali prostor za skupinsko delo na sedežni garnituri.

Te neklasične pisarne se nahajajo v klasicistični stavbi ob glavni ljubljanski promenadi. Objekt ima izrazito simetrično belo fasado z ornamenti, masivnimi lesenimi vhodnimi vrati in nekaj črnimi poudarki v pritličju. Tlorisna zasnova prostorov, ki se dotikajo fasade, zato sledi njeni logiki simetrije, bolj oddaljeni prostori pa postajajo nesimetrični. Pisarne so večinoma bele, vstopna avla in jedro pa imata – tako kot fasada – poudarke izvedene v črnem lesu. Na ta način smo interier objekta povezali z zunanjostjo in s tem poudarili njegovo priviligirano lokacijo v izginjajočem starem delu mesta.

Klasicističen objekt z neklasičnimi pisarnami je preplet obeh svetov. Tako kot je notranjost zaznamovana z zunanjostjo je tudi novo delovno mesto osnovano na izkušnjah starega. Najboljše iz obeh svetov.

KONCEPT, TLORIS