Pisarne D’office

OSNOVNI PODATKI

Projekt: D’office
Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Naročnik: Poslovni, D' AGENCIJA, d.o.o.
Leto: 2017
Kvadratura: 230m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Poslovni prostori
Foto/Viz: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

OPIS

V centru Ljubljane smo opremili nove pisarne za mlado, hitro rastočo digitalno oglaševalsko agencijo. Zaposleni v njej so »milenijci« ali pripadniki »generacije Y«, ki živijo in delajo v digitalnem svetu, ki jim je plača pomembna, a ni na prvem mestu, ki si želijo zaposlitve v fleksibilnem in vibrantnem okolju. Ki jedo kosilo in vmes tipkajo po računalniku.

Po razisakvi z naročnikom in zaposlenimi smo razvili pisarniški hibrid: tradicionalne »zaprte« pisarne, ki se prepletajo z odprtimi »coworking« pisarnami. Za udobno delovno okolje smo tla obložili z oljenim, škripajočim lesenim podom, kuhinjo, ki je hkrati bar, prostornim avditorijem za druženje in prezentacije. Celoten odprt del se s pomočjo kuhinjskega otoka, ki se prelevi v DJ pult, lahko transformira v »mini-disco« za popoldansko »after work« druženje. Rastlinje, za katere skrbijo zaposleni, pripomorejo k njihovem občutku pripadnosti, knjižna omara se polni z vsebinami, ki poskrbijo za odmik od ekrana, boksarska vreča za sprostitev, mikro pisarna pod avditorijem pa za odmik od »coworking« prostora. Ker podjetje hitro raste smo predvideli možnost širitve trenutnih kapacitet zaposlenih za 30% znotraj obstoječih prostorov.

Vse pisarne mejijo na »black wall«, piši-briši steno, kjer si zaposleni lahko puščajo analogna sporočila. Za to steno se skrivajo najbolj intimni prostori: toalete, kopalnica za osvežitev zjutraj ali po teku med delovnim časom ter bela zen soba z lučjo Oblak slovenskega oblikovalca Tilna Sepiča.

Pisarne so najemniškega tipa zato smo zaradi racionalizacije stroška prenove reciklirali: s stropa smo odstranili mavčno kartonske plošče, a ohranili konstrukcijo, ki služi kot mreža za razvod napeljav, luči, obešanje projekcijskega platna, disko krogle, itd. S tem je mreža postala močan oblikovalski element industrijskega izgleda. Ostanke konstrukcije mavčno kartonski plošč smo uporabili za izdelavo podokenskih polic, ki skrivajo radiatorje ter napeljave za delovna mesta, zaprli pa smo jih z gradbenimi ploščami. Armaturne zarjavele mreže z napisi so podaljšek te ideje.

Prva misel pri oblikovanju pa je bila namenjena fizionomiji delovnih mest zaposlenih. Vsak zaposlen ima zastiralni panel iz filca, ki mu nudi intimo ter omogoča pripenjanje »pins«ev z bucikami. Vse mize imajo nastavljivo višino. Zaposleni imajo tako možnost, da ob težavah s križem delajo stoje. Delovne postaje in urejevalniki kablov skrbijo za efektivnost delovne površine.

Pisarne , kjer je meja med domačim ali delovnim okoljem zabrisana. Pisarne 3.0.