Prenova Vinarje

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Prenova razgibane hiše
Lokacija: Slovenska Bistrica, Slovenija
Naročnik: Zasebni
Leto: 2016
Kvadratura: 250m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Enostanovanjska hiša, prenova interierja
Foto/Viz: BAAM arhitekti

OPIS

Hiša v originalnem stanju ni imela pravih kotov, enakih višin prostorov ali usklajenih nosilnih konstrukcij. Notranja oprema se je z željo po bogati paleti materialov in tekstur najprej osredotočila na zmanjšanje oblikovne kompleksnosti.

Z izbiro materialov in barv v temnih odtenkih, toniranega in naravnega lesa, smo umirili barvno paleto. Ubrali smo nenavaden pristop pri katerem smo nekatere nenavadnosti celo poudarili. Tako naprimer nepravilen zalom strehe postane reža za osvetlitev prostora. Razgiban strop in tla ločujejo odtenki črnih in temnih materialov, kar ustvarja močno ločnico med zgornjim in spodnjim delom prostora.

Običajno oblikovanje interierja izhaja iz urejenega in izčiščenega tlorisa, vendar smo se v tem primeru odločili ohraniti nekaj “nepravilnosti”. S tem smo ustvarili zanimive mikroambiente. V te mikroambiente smo vključili perforirane stene z indirektno svetlobo, kar ustvarja drugačno izkušnjo na prehodih iz prostora v prostor.

Prenova hiše Vinarje ponuja sprehod skozi nekaj ambientov, ki so sami po sebi drugačni. Združujejo jih vmesni prostori s perforiranimi stenami, ki njihovo zgodbo povežejo v celoto.

KONCEPT, TLORIS