Vikend J

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Vikend J
Lokacija: Bloke
Naročnik: Zasebni
Leto: 2018-
Kvadratura: 90m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Enostanovanjski objekt
Foto/Viz: BAAM arhitekti

OPIS

Moderna lesena vikend hiša je postavljena na območje z najobilnejšimi snežnimi padavinami v Sloveniji. Bloke s svojo neobljudeno naravo mladi družini ponujajo umik od natrpanega urnika in prostor druženja.

Hiša je oblikovana od znotraj navzven. Odprt tloris pritličja in nadstropja omogoča, da je vikend kljub svoji majhnosti zračen in pretočen zato so zaprti prostori – wc, kopalnica in stopnišče – odmaknjeni od zunanjih sten. Odprtine – okna, predpisana v ozkih in visokih proporcih kot je to značilno za lokalno tradicionalno hišo, so simetrično razporejena po fasadi. Razgled in najbolj intimen zunanji prostor se nahaja na severni strani vikenda. Za koriščenje pasivnega sončnega ogrevanja so vse odprtine hiše, vključno z vstopnimi vrati na jugu, steklene.

Streha vikenda se, preko nadstreškov na vseh straneh objekta, podaljša v letno kuhinjo. Lesena fasada je ščitena z velikimi napušči, dodatno podprtimi s kovinskimi stebri, ki skupaj klubujejo obilnim snežnim padavinam. Stebri so razporejeni nesimetrično in kontrastno poudarjajo lesen ovoj hiše. Les se pojavi tudi na strani notranjosti in s tem daje notranjosti topel značaj. Zaprti deli – wc, kopalnica in stopnišče – ter tla so betonski in z lesenim ovojem ustvarjajo kontrast.

Vsa steklena vrata-okna pritličja se popolnoma odprejo in s tem povežejo preživljanje časa zunaj in znotraj.

KONCEPT, TLORIS