Dvojčki TS

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Dva dvojčka in hiša TS
Lokacija: Kranj, Slovenija
Naročnik: zasebni
Leto: 2014
Kvadratura: 165m2 – 215m2
Avtorji: diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo, v sodelovanju z zasebnim naročnikom
Tipologija: Enostanovanjska hiša, večstanovanjska hiša, dvojček, prizidava
Foto/Viz: renderji.com

OPIS

Projekt petih hiš – samostojne in dveh dvojčkov – poleg sodobne estetike ponuja inovativen pristop na področju urbanizma in zasnove posamezne hiše. Okolica je zaznamovana s (pre)velikimi hišami iz 70. let prejšnjega stoletja, ki so večinoma preurejene v dvostanovanjske objekte. Te hiše so za povečanje kapacitet potrebovale obsežne prenove in prizidke, zaradi česar je njihov zunanji izgled pogosto vprašljiv. Poleg tega kraj zaznamuje popolna odsotnost pol-javnih površin za druženje.

Parcela ima zaradi podzemne plinske infrastrukture kar nekaj omejitev glede gradnje. Te omejitve smo izkoristili za ustvarjanje več zelenih površin, skupnih vrtov, manjše skupne garaže in varne povezovalne ceste, ki je primerna za otroško igro.

Vsaka enota dvojčka se ponaša z intimnim atrijem, ki ima neprekinjeno linijo odprtin. Zasnova hiš omogoča preprosto pregraditev vsake enote dvojčka v dve ločeni stanovanji. Spodnje stanovanje lahko za dodatne površine uporabi konstrukcijo sten atrija, linijo odprtin pa zapolni z okni. Tako pridobi nove bivalne prostore, medtem ko videz hiše ostaja usklajen.

Te hiše predstavljajo odgovor na izzive spalnega naselja, v katerem so umeščene in slovensko bivanjsko kulturo.