Hiša Modul

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Prototip montažne lesene modularne hiše
Lokacija: Kjerkoli
Naročnik: Zasebni, poslovni
Leto: 2014-
Kvadratura: >10m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Enostanovanjska hiša
Foto/Viz: BAAM arhitekti

OPIS

V današnjem širšem evropskem prostoru predstavljajo montažne lesene hiše najbolj priljubljeno alternativo zidani gradnji. Med prednostmi, ki jih ponujajo, so okolju prijazna izgradnja, majhen ogljični odtis in kar dvakrat hitrejša gradnja. Slabosti? V Sloveniji je zelo razširjena “naredi sam” mentaliteta s katero investitorji prihranijo nekaj denarja. Vendar pri montažni gradnji samoudeležba ni mogoča.

V gradbeništvu obstaja veliko optimizacij, ki so prispevale k znižanju stroškov. Najbolj tipičen primer so okna po meri, ki jih podjetja v Sloveniji sestavijo iz stekla po meri in okenjskih profilov, ki so v veliki večini uvožena.  Podobno smo z namenom znižanja stroškov gradnje razvili standardiziran panelni element – prefabrikat. Ponudniki lesene gradnje ga lahko kupijo, sestavijo v proizvodnji in dostavijo na gradbišče. Poleg tega modularna gradnja omogoča razširitve in prizidavanje hiše skozi čas.

Z več iznajdljivosti bi lahko montažne hiše iz modulov sestavljali tudi na gradbišču, morda celo v različici “naredi sam”.