HOMEMENTUM

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Homementum
Lokacija: Domžale, Slovenija
Naročnik: Zasebni
Leto: 2018
Kvadratura: 150m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Stanovanje
Foto/Viz: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

OPIS

Večina mladih ima pri gradnji in opremljanju prvega stanovanja podobne želj: z minimalnim budgetom ustvariti udoben in hkrati zanimiv dom. Z inovativnostjo, ohranjanjem in ponovno uporabo, ter razmišljanjem o tem kaj je res pomembno smo ustvarili sodoben, drugačen in udoben prvi dom.

Stanovanje se stopnjuje v treh arhitekturnih doživetjih. Vstopimo skozi steklen vhod, ki osvetljuje dolgo stopnišče, preko katerega steče pogled v naravo za hišo. Po toplih lesenih stopnicah preidemo v nizek utiliarni del, a se za steno že odstira pogled na visok in odprt glavni del.

Ker je družina najbolj pristno povezana celica in je potreba o intimi predvsem v mlajših fazah majhna smo se odločili, da ukinemo vrata v bivalnem delu. S tem omogočimo prehajanje med prostori brez ostro zarisanih meja med odprtimi in zaprtimi, javnimi in intimnimi prostori. Na drugi strani smo z Miesovskimi zamiki sten, ki preprečujejo direktne poglede in spalnicami z galerijo omogočili odmik v samoto. Prostore smo pozicionirali glede na potrebe po intimnosti in premišljeno pozicijo strešnih oken. Tako imajo spalnice in kopalnica višja okna višje med tem ko so v dnevnem prostoru nižja in ob sedenju za jedilno mizo nudijo poglede v bližnji gozd. Večina ljudi večino časa preživi v dnevnem prostoru. Zato smo kljub veliki kvadraturi ostale prostore skrčili – tako smo ustvarili boljše pogoje za kvalitetno druženje in socializacijo. Temu sledijo tudi skrita svetila, ki ustvarjajo različne svetlone ambiente.

V glavnem prostoru so štije originalni betonski stebri postali okvir dnevnega prostora. Med vsakima stebroma je pozicioniran svoj program: kuhinja, jedilnica, počivalni del s sedežno ter bralni kotiček s prostorom za kamin, ki ga trenutno še nadomešča zelenje. Ker velja »architect is creating a frame that user is designing« smo sredino in vse kote dnevnega prostora pustili prazne z namenom, da jih družina zapolni skozi čas po svoje. Dnevna soba nima vrat ampak za steno skriva prehod s starševsko spalnico z garderobo in na drugi strani v otroško sobo in kopalnico. Razgibanost otroške sobe smo poudarili z galerijo v špici strehe in odprtimi lesenimi nosilci, ki lahko služijo za različne didaktično plezalne vragolije.

Homementum je v prvi vrsti dom. Je prostor lahkotnega gibanja, je eksperiment, ki potrjuje, da se z nizko investicijo lahko biva visoko.