Kraška hiša S

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Prenova kraške hiše, Dvorec Skopo
Lokacija: Skopo pri Dutovljah
Naročnik: Zasebni
Leto: 2019-2022
Kvadratura: hiša 220m², apartmajska hiša 72m²
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Stanovanjska
Foto/Viz: Items collective

OPIS

Grozd. Kraška hiša. Pršut. Sledovi kraške dediščine. Vsi zrastejo, se razvijejo in zorijo iz kamnitih tal ter ostre kraške burje. To jim daje karakterno močan okus, vonj in teksture. Tudi kraške hiše so grajene iz močnih kamnitih zidov, mogočnih lesenih tramov, krite s težkimi korci.

Obstoječ objekt kraške hiše je bil dlje časa zapuščen, s svojo pozicijo ob cerkvi sv. Mihaela pa je prvotno tvoril župnišče. Kompleks sestavlja glavni objekt kraške hiše z vodnjakom ter  manjša hiša za goste z vinsko kletjo. Na dvorišču je bazen s teraso, celoten kompleks pa je obdan z obnovljenim avtentičnim kamnitim suhim zidom. Projekt umestitve hiše za goste je bil predhodno načrtovan s strani drugih avtorjev.

Z našo intervencijo smo omilili obseg posegov in še bolj poudarili kraški karakter hiše: kamnito steno smo očistili ometa, izpostavili leseno konstrukcijo in dodal »nevidne« linije pergol, ki osenčijo zunanje površine. Pergole predstavljajo moderen poseg, a je minimalno zaznaven. S tem smo hiši pustili, da pride do izraza njena prvotna pojavnost. S časom bo trta zabrisala mejo med obstoječim in novim posegom.

Hiša je s prenovo spet postala dominanten objekt v vasi  ter uokvirja mogočen kraški horizont.