Pisarne BSH

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Pisarne BSH
Lokacija: Nazarje, Slovenija
Naročnik: BSH hišni aparati d.o.o. Nazarje
Leto: 2021
Kvadratura: 670 m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Poslovni prostori
Foto/Viz: BAAM arhitekti

OPIS

Poslovna stavba se nahaja v ruralnem okolju za katerega so značilne dvokapne strehe. Vizijo potenciala obravnavane mansarde smo želeli v polnosti izkoristiti zato smo se načrtovanja lotili po korakih.

Začetni korak preoblikovanja je bil odstranitev ravnega dela spuščenega stropa. S tem smo mansardi osvobodili špico, s čimer je prostor zadihal, hkrati pa lahko akumulira pregret zrak v poletnih mesecih.

Podstrešje je oblikovano v trikoten tloris, ki je sestavljen iz treh izrazito podolgovatih krakov. Drugi korak je bila izpolnjena želje investitorja, da v pisarnah vzpostavimo določeno hierarhijo in zagotovimo potrebno zasebnost. Naš predlog odprtih pisarn smo nadgradili z dodatkom prečnih sten, ki postopoma zastirajo pisarne. Bolj ko je potreba po zasebnosti, daljša je prečna stena.

Prečne pregradne stene smo obdali v leseno oblogo, ki prostorom daje taktilnost teksture lesa in občutek topline. Tretji korak naravnega videza prostorov smo dodatno poudarili z rastlinami. Klepetalnice in phoneboothi so vdeti v steklo in tako prepuščajo svetlobo ter prostora ne zapirajo. Pregradne stene so povezane z lesenimi oblogami in skrivajo vse električne in strojne instalacije.

Mansardne pisarne izkoristijo svojo unikatno obliko, saj kljub odsotnosti dolgih hodnikov, zagotavljajo potrebno zasebnost. Lesena obloga jim daje skladnost in jih povezuje v celovito ureditev mansardnih pisarn.

KONCEPT, TLORIS