Poslovni prostori Bankart

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Skupni prostori - Pisarne BANKART
Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Naročnik: Poslovni, BANKART d.o.o.
Leto: 2019
Kvadratura: 120m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Poslovni prostori
Foto/Viz: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

OPIS

Poslovna stavba Slovenija avto je bila ena naprednejših zgradb svojega časa. V pisarno si se z avtom pripeljal po zaviti klančini tudi v najvišja nadstropja. Po sredini nadstropij so bila nameščena parkirišča, po obodu pisarne. S potrebami po dodatnih prostorih so se parkirišča večinoma opustila, nadomestili so jih  servisni prostori.

Za naročnika smo oblikovali interier osrednjega dela z jedilnico, sanitarijami, kavnim kotičkom in sobo za prinatanje. K izzivom dolgih utesnjenih hodnikov, majhno jedilnico, premalo sanitarij, pomankanjem centralnega prezračevanja in hlajenja smo pristopili sistematično.

Hodnike smo na določenih mestih razširili ter v razširitve umestili jedilnico in druge skupne prostore s čimer smo izgubil občutek monotone neskončnosti. Lesene obloge in dinamične grafike so ta občutek dodatno izničile.

Izredno nizek strop smo opremili z vidnim prezračevalnim sistemom in na njega ter nekatere druge elemente namestili LED svetila, ki svetijo v strop. Z indirektno svetlobo ter svetlo talno oblogo smo prostor vizualno povišali.

Ker je prostor jedilnice multifunkcionalen in lahko služi kot manjša sejna soba smo lijake in delovne prostore oblikovali v nišah, ki se jih lahko zapre. Element niše se nato ponovi tudi v povečanih sanitarijah, kjer smo z monobarvno kombinacijo in piktogramom nakazali delitev po spolu.

Stavba je zasnovana z močnimi stropnimi nosilci, ki se pojavljajo po celotnem interierju. To rdečo nit smo poudarili z linijskimi svetili in bo postala povezovalni del oblikovanja preostalega dela pisarn. S prenovo so prostori zadihali tako stilsko kot funkcionalno.

KONCEPT, TLORIS