Stanovanje C125.4

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Stanovanje C125.4
Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Naročnik: Zasebni
Leto: 2018
Kvadratura: 30m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Stanovanje
Foto/Viz: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti, TV ambienti

OPIS

V starejšem modernističnem bloku ob kultnem Kino Šiška se v 4. nadstropju nahaja majhno enosobno stanovanje. Investitorjeva želja je bila najbolje izkoristiti majhno kvadraturo, ki je po sredini deljeno z nosilno steno. Prostori so majhni in se proti vzhodu odpirajo na park s krošnjami dreves.

Vstopna veža povezuje dnevni in spalni prostor. Stene dnevnega prostora so prekrite z lesenimi oblogami za katerimi se skrivajo gospodinjski aparati. Prostor povečata dve ogledali. Prvo ogledalo je pri sedežni niši s panoramskim razgledom. Drugo ogledalo se nahaja v kuhinji, ki delno odseva krošnje dreves. Okrogla jedilna miza na sredi dnevnega prostora omogoča lažje prehajanje po stanovanju.

Spalni prostor je sestavljen iz velike pisalne mize, ki je vpeta v celotno širino prostora in se zaključi v stensko omaro. Postelja je umeščena med garderobno in shrambno omaro, ki pregrajuje hodnik in spalnico. Ker v majhni kvadraturi tudi vrata zaradi odpiranja zavzamejo precej prostora smo hodnik in spalnico ločili z drsnimi vrati.

Kopalnica je majhna a enostavna za uporabo. Veliko ogledalo osvetli in poveča prostor. Tuš predeljen z montažno steno iz cemente plošče in stene iz mikrocementa, ki ne potrebujejo fug, pa olajšajo čiščenje.

Lesena talna obloga je sestavljena iz velikih grčastih plošč, ki dodajo toplino prostoru in občutek domačnosti. Plošče so postavljene v prečni smeri, zato da ozke prostore optično razširi. Vsi uporabljeni materiali so v umirjenih pastelnih odtenkih in barvno komplementarni.

KONCEPT, TLORIS