Stanovanje JP5

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Stanovanje za mlado družino
Lokacija: Kranj, Slovenija
Naročnik: Zasebni
Leto: 2013
Kvadratura: 65m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Stanovanje, prenova
Foto/Viz: Svit Pintar

OPIS

V tem majhnem stanovanju prebivata dva radovedna otroka in njuna starša, ki sta strastna plesalca in popotnika. Naročniki so želeli, da se dvosobno stanovanje predeli z dodatno sobo in hkrati izboljša kvaliteto bivanja. Zato smo se odločili za oblikovanje stanovanja s premičnim modularnim pohištvom, ki omogoča več možnosti uporabe prostorov.

Majhna kvadratura stanovanja je narekovala specifično pohištvo. Jedilnica vključuje mizo s klopjo, ki zasede manj prostora. Sedežna garnitura staršema zvečer nudi udobno ležišče, medtem ko se ob obiskih razširi s premičnimi tabureji za dodatna sedišča. Ko družina uživa v plesu in ustvarjanju, se tabureji zložijo v kavč, masivna klubska mizica pa se s pomočjo  po meri izdelanih nog vstadi v kavč, s čimer se prihrani dragoceni prostor.

Kuhinjski pulti so zožani, kar omogoča več prostora za gibanje. Aparati, ki gledajo preko pulta se projecirajo v odprtinah na steni, kjer preko otroške sobe in matiranih stekel v kuhinjo prehaja naravna svetloba. Kopalnica ima skrite “stene v steni”, ki so čez dan zaprte, da lahko več ljudi hkrati uporablja kopalnico. Ob večernem prhanju pa se stene odprejo in ustvarijo tuš kabino.

Stanovanje JP5 s svojim modularnim pohištvom in večnamenskimi prostorskimi rešitvami podpira in nadgrajuje potrebe mlade sodobne družine.