Stanovanje v vila bloku

OSNOVNI PODATKI

Projekt: Notranja oprema stanovanja v vila bloku
Lokacija: Kolezija, Ljubljana
Naročnik: Zasebni
Leto: 2020-2023
Kvadratura: 105 m2
Avtorji: BAAM arhitekti
Tipologija: Stanovanje
Foto/Viz: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

OPIS

Za sosesko Kolezijo v Ljubljani so značilne stanovanjske vile z vrtovi. Stanovanje, ki smo ga oblikovali v novem vila bloku je pritlično in poleg notranjih površin obsega prostran vrt. Materiala, ki definirata vilo sta macesnov les ter teksturiran grobi omet.

Zasnova je razdeljena v dva dela: dnevno bivalni in spalni. Povezuje ju servisni del v katerega smo umestili utility, fitnes, garderobne omare, kopalnici ter savno – nekatere od teh funkcij so izključno utilitarne, zato so namenoma skrite. Hkrati smo strop servisnega dela izkoristili za inštalacije prezračevanja in klimatizacije.

Tako kot se preko velikih panoramskih zasteklitev notranje bivanje povezuje z zunanjostjo se z zunanjostjo vile povezujejo tudi materiali. Lesena fasada se preko stropa balkona prelije v dnevno bivalni del, teksturiran sivi ometa pa smo v gladki različici mikrotopinga aplicirali na stene. Premišljeno izbiro materialov dopolnjujeta keramika v kopalnicah in mehka talna obloga v spalnicah, ki z odtenkom sledita sivemu ometu zunanjosti.

Notranje oblikovanje zajema umirjeno barvno paleto z nekaj poudarki: kuhinjski monolitni otok, ki koketira z nišami ali pa modularna sedežna garnitura, ki nudi različne postavitve sedežnih elementov za potrebe druženja večje skupine ali izvajanje vaj. Vsi poudarki sledijo naravni barvni paleti in tako ostajajo zadržani. Večina prostorov ponuja splošno in ambientalno osvetlitev. Tako se občutek prostora v večernih urah lahko spreminja glede na priložnost.

Stanovanje v svoji osnovi sledi tradicionalnemu načinu bivanja v soseski Kolezijskih vil, ki je povezan z udobnim bivanjem zunaj-znotraj. Principu zunaj-znotraj sledijo tudi materiali, s katerim smo oblikovali notranjost.

KONCEPT, TLORIS